1/6

Cylinder

New optical shop with small optometry office, Private client, Maribor, Slovenia, 2017


 

Cylinder as a spatial divider and a thick wall for storage and product display.

The design of the new optical shop is a hybrid between the eye wear store and an optometry office. The main design element of the shop is a round “thick wall” with several arched openings that divides the optical shop into two separate units:

  • the round exhibition area with eyeglasses and places for customers to sit and interact

  • a service area with a dressing room, kitchenette and a small optometry office with waiting room in the back.

 

It is possible to move freely between the two separate parts of the shop, therefore you can, from the facade window, see the selling of the eyeglasses in progress as well as people waiting for eye examinations. Thick and curved wooden wall, colored in millennium pink and on places coated with a satin stainless-steel, enables the exhibition of numerous glasses, storage of eyeglass cases, installation of mirrors and various advertising messages. The round “thick wall” with its arched niches opens both to the interior of the shop and to the shopping street. Here, with various interesting exhibitions layouts (cubes on the floor, hanging installations, additional shelves or mannequins standing in arched niches), it is possible to create an optician shop that changes its visual character through time and is therefore always new and interesting. With additional curtains at both ends of the store, waiting customers as well as employees can regulate the openness of service areas towards the shopping street.

Location: Maribor, Slovenia

Project date: 2017

Completion date: -

Area:  126 m2

Type: office/commercial/health

Client: Private

 

Project team: Jure Hrovat, Ana Kreč, Žiga Rošer