1/18

Three Containers

New Physical Therapy Centre, Private client, Ljubljana, Slovenia, 2016


 

Polycarbonate and

plywood containers.

Flexibility and diversity.

Alternating rhythm.

 

 

 

 

The interior design for the needs of physical therapy is based on three starting points. Firstly, it is necessary to provide flexibility and diversity of the space for various possible scenarios of use without compromising the privacy of customers and employees. Secondly, the secondary spaces should be contained in compact volumes containing service functions for physiotherapy activities (dressing room, warehouse goods, seating niches, cabinets for mobile physiotherapy apparatus ...). Thirdly, direct and indirect natural lighting should be provided to all of the working places using transparent materials in dividing walls.

The basic idea is comprised by a regular division of space in an alternating rhythm of full - empty. Full stands for compact volumes, which house all the secondary functions that support the primary activity - physiotherapy. The space is designed in such a way that all of the rooms are accessed through the reception / waiting area directly. The two bigger rooms are separated by a movable sliding wall and can be joined to form a bigger space. The smaller room is specifically designed for laser therapy. The rooms are interconnecting via a folding partition, with sliding doors or passageways through the central storage volume. Depending on momentary needs of the users the rooms can come together and form larger units.

Each compact volume houses all the cabinets and storage shelves for therapeutic props and apparatus, lockers, seating niches, receptionists place etc. The passage through the secondary volumes are closed with hinged doors on both sides so that they double as a temporary dressing room with direct access to lockers. A set of cabinets under the windows is designed for storage of props and equipment within wheeled wooden containers in the drawers.

 

 

 

Location: Ljubljana, Slovenia

Project date: 2016
Completion date: 2016

Area: 103 m2

Type: commercial/office/health

Client: Private

Award: 2017 Wooden Icon Award in the Interior category at the Month of Design in Ljubljana, Slovenia

Project team: Jure Hrovat, Ana Kosi, Ana Krec, Katja Paternoster
Photographer: Matevž Paternoster

 

 

Related articles:

Divisare . Atlas of Architecture

AIT Magazine

HIŠE Magazine

Outsider Magazine

HAUSBAU Magazine