Slovenian School Museum

Scheme design proposal for the permanent exhibition space renovation, Slovenian School Museum, Ljubljana, Slovenia, 2016


 

1/18

Exhibition, like the educational process, is a path of discovery.

School museum, as any other, should integrate all human senses.

A visit to a modern museum should be an experience that offers much more than just dry reading and memorizing of information. It should be an experience that integrates all the senses. The information must be carefully selected and presented in a variety of ways; with photos, schemes, tables, models, video animations, interactive applications, audio recordings and experiments. Most of all it should encourage and enable an interaction between the visitors and the content. Only an experience that intertwines all of the senses will be memorable for the visitor.

 

The building housing the Slovenian School Museum has a rich history related to education. Despite the modest spatial conditions of the museum, the building has many positive features that work in favour of the museum. Location in the heart of the capital offers greater exposure to passers-by and tourists, while offering the experience of the city to children from all over Slovenia otherwise not living in a city as part of their Culture Day visits. The ceiling height of the Austro-Hungarian building gives the museum an airy quality and the large windows offer attractive views to the city. The whole conjures up the experience of a historical memory of the times when the building was an Ursuline School.

 

The vast majority of the museums exhibition space actually consists of two hallways, which also serve as the main circulation area for museum staff. Aside the two corridors, only one room is intended to be used for the permanent exhibition. In terms of distribution of content, it was also decided that the room should be used to present more recent history, as there are more artefacts available for representation, while the corridors should be used for presentation of earlier periods with mainly written and visual materials.

 

For practical reasons, it was necessary to arrange the longest possible museum path. With this in mind, we proposed a thick wall in the hallway opposite the arcades, which serves as an experiential presentation wall. In the room, we inserted a central volume – a black box - containing the spatial presentations of different historical periods to prolong the museum path. The experience of the permanent exhibition is completed by leading the visitor to the mezzanine, which serves as the “classroom of the future”.

 

The designing of the exhibition was guided by the belief that, despite the continued, increased pace of technological progress, and virtually limitless opportunities offered even by today's technology, we cannot and should not move away from creating opportunities for physical contact and interaction between the visitor and the exhibits. Exhibition with its thick wall and inserted volume enables a multitude of possible ways to experience the exhibition, so that it can remain interesting for children, adults as well as professionals from the field.

 

The path through different historical periods is accompanied by cartoon characters - the mascots of the museum, which show the history of education in a way that can be easier for children to perceive. For adults and expert public additional elements are provided through which they can deepen their knowledge of certain topics. The path through the exhibition ends with a classroom of the future, which by its design and content aims to present one of a multitude of options. In an increasingly digital world, where the level of information and experiences that are available to us are practically endless, the main aim of the school should more than ever become educational in the sense of creating individuals that will be able to cohabitate with each other. Like the educational process the exhibition is a process of discovery.

 

 

 

Location: Ljubljana, Slovenia

Project date: 2016
Completion date: -

Area: 300 m2

Type: educational, culture, public

Client: Slovenian School Museum 

 

Project team: Jure Hrovat, Ana Kosi, Ana Krec, Jure Henigsman, Barbara Zunkovic, Tereza Korbelova

Graphic design: Teja Klec (Teja Ideja), Milanka Fabjancic (Ha-Ha!)