1/7

School Landscape

Renovation of the unused secondary school entry, Ledina Grammar School, Ljubljana, Slovenia, 2013


 

Ledina is one of the oldest grammar schools in Ljubljana. It has operated for 144 years. The school plan has a characteristic “U” shape, with two main entrances that were once used as separate entrances – for boys and girls. Due to safety reasons only one is in use today, while the second one is closed and has no function.


The idea was to create a new "semi-public" school space for leisure activities of students during recess, before and after school. The enclosure is formed with wavy bands with different gradients of one material. With this element we broke the hard, uneven space and transformed it into a new, soft, single space. As internet is indispensable in everyday life of pupils, the room has wireless internet, loudspeakers and a projector to ensure a more relaxed ambience. The place becomes a multi used school landscape where students can rest, socialize, watch movies, get information, listen to music, and organize lectures or performances by school DJs.

 

 

 

Location: Ljubljana, Slovenia

Project date: 2011
Completion date: 2013

Area: 34 m2

Type: educational

Client: Ledina Grammar School

 

Project team: Jure Hrovat, Ana Kosi, Ana Krec, Tina Rome

Photographer: Matevž Paternoster

Award: Special award for a series of interventions within existing educational buildings at ARHIED 2018

 

 

Related articles and mentions:

Divisare . Atlas of Architecture 

Piranesi Magazine

Dezeen

Curbed National

Revista Ambientes Chile

Outsider magazine

XAL magazine

Arquitetura e Construção Brasil

Hiše Magazine

BOB Magazine Korea

Once a secondary school entry, today a School landscape - a new leisure space for pupils.